Gepost op 27 november 2019

Lopen voor Merel; gastblog Koen Peeters (23-11-2019)

Afgelopen maandag kwamen Merel en ik elkaar nog tegen. Ze kwam gehaast de parkeerplaats van Ni Hao opgereden in haar boodschappenautootje. Haar dochter vloog de auto uit en stapte in die van mij. Daarna stapte Merel zelf uit, in een dikke wollen trui met dito sjaal. We kletsten kort over hockey, files en de afspraken in de hockey-appgroep. Daarna crosste ik door naar Drachten, maar onze dochters een pittige training met de noordelijke selectie te wachten stond.

Zo fladdert Merels een paar keer per maand door mijn leven. Als je niet weet dat ze longkanker heeft, merk je niets aan haar. Sterker nog: dan valt het op wat een energieke, krachtige vrouw ze is, met altijd een lach op haar lippen. Het is moeilijk voor te stellen dat zij constant het zwaard van Damocles boven haar hoofd weet. Werken haar medicijnen niet meer, dan is het afgelopen. Regelmatig realiseer ik me hoe wankel het koord is waarop Merels loopt. Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe dat voor haar en haar gezin moet zijn.

Vijf jaar survivor
Deze maand is het 5 jaar geleden dat Merel te horen kreeg dat ze longkanker had. Ze heeft de translocatie ROS1-variant van longkanker. Een ziekte die als een van de meest dodelijke bekend staat. “Vanaf vandaag zit ik in mijn 6e ziektejaar”, schreef ze zelf op twitter. “Slechts 20% overleeft de 5 jaar. Go research Go!!” In die extra tijd zet ze zich onverdroten in voor meer bekendheid en onderzoek naar haar variant van longkanker. Ze is het gezicht en de stem van longkankerpatiënten en steunt onderzoek naar haar ROS1-variant. Ze lijkt onvermoeibaar. Door te spreken en te adviseren probeert zij het gezicht en stem van de longkankerpatiënt te zijn. Kijk maar naar haar schema van de afgelopen twee maanden:

• Spreekster op de FXH conference in München om een fireside chat te doen. “Ben nog niet zo ingevoerd, maar Roosevelt deed het ook!” schrijft ze.
  • Covermodel en van ‘Longkanker in perspectief’, een eenmalige uitgave in de maand van de longkanker
  • Spreekster op het Nederlandse longkankercongres, waar ze ook het eerste exemplaar van het tijdschrift in ontvangst mocht nemen
  • Op een paar stemmen na winnares van de GLCC Journalism Award voor degene die in de media het meest aandacht heeft gevraagd voor longkanker
  • Gastcollege aan de RuG
  • Spreekster op het internationale longkankercongres in Barcelona
  • Eind november gaat ze ook nog spreken in Rome voor Italiaanse patiëntenvereniging.

Maar soms is ze er niet tijdens een wedstrijd van haar dochter. Dan is ze te moe, vertelt haar man Hans dan. Gezonde mensen houden zo’n reisschema amper bij. “Je hebt goede en slechte dagen. Dit is een matige dag, dus Merel heeft even rust. Accu moet even laden.”

Merels Wereld
Naar Merels stichting, Merels Wereld, gaat de helft van de opbrengst van #12marathons. Twaalf marathons lopen past prima bij Merel. Als ze de energie zou hebben, zou ze meelopen. Voordat haar ziekte haar te pakken had, sportte ze uitbundig. Sterker nog: haar hele familie is erg sportief. Merel zelf leeft zich inmiddels vooral uit op de fiets. Met de toertocht Haren-Haren als hoogtepunt.

Een beter doel met een krachtiger boegbeeld kan ik me niet bedenken. En ik hoop dat jij als lezer daar ook van overtuigd bent geraakt. Twaalf marathons is een peulenschil vergeleken met de opgave om tussen ziekte, gezin en de boodschappen door zoveel te doen om haar ziekte minder slachtoffers te laten maken. Nog twee marathons, zondag in Geldrop en 15 december 2019 in Spijkenisse en mijn challenge zit erop. Die van Merel gaat dan gewoon door.

Afgelopen maandag vertelde ze bij de finish van mijn laatste marathon is, volgende maand in Spijkenisse. Wat een ongelofelijke eer! En wat een gedrevenheid om zelfs mij te steunen. Ik ben vol bewondering. Waar Merel de kracht vandaan haalt, weet ik niet. Maar ik weet wel dat ik met een fractie van haar energie die 42 km in de bossen van Geldrop van zondag met gemak ga volbrengen.

Steun Merels Wereld door vandaag nog genereus te doneren voor #12marathons op NL53ABNA0836864778 t.n.v. 12 marathons (of, als dat niet werkt, K.P.P. Peeters)

Meer lezen over Koen Peeters?
Volg @moraalridders op twitter of bekijk zijn blogs via https://twaalfmarathons.home.blog/