Gepost op 16 december 2015

Kanker heb je samen

 Zingeving is voortdurend klussen aan samenwerkingsvormen in veranderlijke samenlevingen. (Rene Gude in Trouw 30-3-2014)

Ziek zijn ben je niet alleen. Gezin, familie en vrienden zijn allemaal ook een beetje ‘ziek’, al is het maar door het ervaren van de kwetsbaarheid van het leven. Het leven van mijn gezin is 180 graden veranderd sinds de diagnose.Een diagnose geeft wel de kracht om snel, effectief en vanuit je eigen behoeften te handelen, zodat het leven van jou en je liefsten om je heen zo goed mogelijk kan verlopen.

Al heel snel had ik voor mezelf duidelijk dat ik één huisarts binnen het huisartsencollectief als ‘mijn’ huisarts wilde. Ik had respect voor de manier waarop hij mij als volwaardig mens tijdens de diagnosefase had behandeld en bovendien heeft hij de juiste mix tussen empatisch vermogen en pragmatisch handelen.
Mijn arts in het ziekenhuis wil ik het liefste ook niet meer kwijt, omdat hij juist weer de goede mix tussen wetenschappelijke kennis en het zien van mij als volwaardig patiënt heeft. Voor mij is het gezien, gehoord en gerespecteerd worden erg belangrijk in de ‘samenwerking’. Samenwerking met ieder zijn eigen expertisegebied en rol. De arts als medisch expert en ik als baas van mijn eigen lichaam.
Op werkgebied wordt alles in het werk gesteld om mij optimaal in te zetten, waarbij er een win-win situatie bestaat. Ik voel me waardevol en nuttig en mijn werkgever kan mij effectief inzetten.

Maar dat ben ik. Ook hebben Hans en de kinderen een nieuwe werkelijkheid.

Hans heeft zijn eigen manier van coping en soms ga ik op emotioneel gebied te snel voor hem. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat ik meer en vaker aan mijn ziekte en mogelijke paden denk, maar wellicht ook dat ik iets pragmatischer ingesteld ben en veelal mijn ziekte als ‘project’ zie. Ik ben mijn eigen onderzoeksobject geworden. Toch zijn we ook in mijn ziekte een twee-eenheid. Richting elkaar, kinderen en buitenwereld.

Maar dan de kinderen, altijd mijn belangrijkste aandachtspunt. De jongste denkt elke morgen in bed welke leuke dingen er die dag te gebeuren staan en verheugt zich zo op elke dag. Verdrietige zaken horen erbij, maar mogen niet het humeur overvleugelen. We zullen ook samen op de foto van de Libelle staan in januari. Ze vond het fantastisch en aangezien mijn gezin mijn topprioriteit heeft, is het raar om haar daar buiten te houden. Ze weet precies wat er aan de hand is, maar geniet van elke dag.( uiteraard hebben we voor de foto eerst toestemming aan de oudste gevraagd)

De oudste is een sensitief intelligente jongen. Al heb ik een simpel griepje, dan maakt hij zich zorgen en verandert hij. Op school uit zich dat in veelal boos gedrag. De hulp van zijn geweldige meester Warner op school is van grote waarde. Hij begrijpt en begeleidt onze oudste, maar krijgt hem ook in het gareel. Hierdoor is mijn oudste in gedrag toch, gezien de omstandigheden, vrij constant op school. We hebben veel overleg en we houden elkaar op de hoogte. Niet alleen als zaken uit de hand dreigen te lopen, maar ook als het goed gaat. Een voorbeeld van pedagogisch partnerschap, het kind centraal. Trots op de school en op de meester.
Daarnaast gaat hij naar Maria, een mevrouw die hem helpt met het omgaan met zijn gevoelens. Zowel school als Maria helpen hem zo goed om de grote ontwikkelingsstappen te kunnen zetten, die hij nu zet. Het is zo mooi om zijn ontwikkeling te zien, maar zijn worsteling met mijn ziekte zorgt ook voor veel verdriet bij mij. Gelukkig krijgen Hans en ik ook tips van Maria, hoe om te gaan met het verdriet, boosheid en andere emoties van onze kinderen.

Hans en ik hebben vaak gesproken over het wel of niet meenemen van de kinderen in mijn verhaaltjes. We willen ze het liefst zo min mogelijk blootstellen aan de buitenwereld als zijnde ‘kind van een zieke ouder’. Het antwoord van mijn oudste was treffend: mama, er wordt toch ook veel gedeeld op Facebook en bovendien, wij zijn toch ook onderdeel van jouw ziek zijn? Hij heeft gelijk en had het voorstel voor mijn volgende blog. Mijn volgende blog zal dan ook zeer speciaal zijn: een interview (via storytelling) met mijn zoon over hoe hij zijn leven ervaart met een zieke ouder. Ik krijg al tranen in mijn ogen als ik er alleen al aan denk en weet waarom hij dit graag wil. Uiteraard heeft hij ook het bovenstaande stukje gelezen en vond hij het een mooi stukje.

Wat betreft de uitslag van het biopt, ik heb besloten te wachten tot de uitslag van de CT scan in januari. Waarom nu weten welke (nieuwe) mutatie ik heb, als pas in januari een behandelplan wordt opgesteld.
Eerst skiën in Frankrijk, al word ik wel wat treurig als ik de groene pistes zie….. Maar het feit dat ik nog een keer mag skiën, had ik vorig jaar echt niet verwacht.

Alvast fijne vakantie gewenst, met hopelijk een boel sneeuw in de wintersportgebieden

 

5 reacties op “Kanker heb je samen”

 1. Josephine van Alphen schreef:

  Prachtige blog! Geweldig hoe jullie dit als gezin doen. Geniet van de wintersportvakantie en dat daar veel sneeuw mag vallen. Fijne Feestdagen, dikke knuffel Josephine

 2. Gien schreef:

  Wat heb je een mooie familie Mip! Wat een kanjers, die kids van jou (en Hans ook!!!!)! Ik wens jullie een heerlijke wintersportvakantie met héél veel sneeuw en veel family-fun! xxx

 3. Marleen schreef:

  Fijne vakantie! Ik duim mee voor sneeuw in Frankrijk!! Genietze!

 4. Ewout schreef:

  Topper(s)! Een hele fijne vakantie samen!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.