Gepost op 26 mei 2015

Boek ‘Kankerklas’

Deze Pinksterdagen heb ik in één adem het boek Kankerklas gelezen, geschreven door Corien van Zweden. Ze heeft een prettige schrijfstijl en behandelt op een niet al te zware manier het omgaan met deze rotziekte.

Uiteraard waren er gedeelten waarbij de tranen van verdriet over mijn wangen liepen, maar ook heb ik heel hard moeten lachen als ik bepaalde ‘gedragingen’ herkende.

Zelf begon ik met geeltjes te plakken op uitspraken/ stukjes die ik boeiend vond, maar naarmate het boek vorderde, werd mijn boek wel erg geel. Daar ben ik dus maar mee opgehouden.

Prettig is dat zij aan de hand van de ervaringen van lotgenoten ook vragen voorlegt aan ‘deskundigen’ en dat ze goed bronnenonderzoek heeft gedaan. Van praktijk naar theorie! Helemaal prettig is dat het geen waardeoordelen velt over hoe je er ‘het beste’ mee om kunt gaan. Wel worden de verschillende coping strategieën toegelicht en wordt uitgelegd dat deze ook kunnen veranderen.

Het enige jammere is, dat ze niet de partners aan het woord heeft gelaten in haar boek. Als ze dat had gedaan, was de cirkel rond geweest.

Ik raad het boek iedereen aan, die in zijn of haar omgeving te maken heeft met kanker. Het heeft mij veel meer inzicht gegeven in mijn eigen emoties en handelwijzen.

omslag

Samenvatting

Als bij journaliste en schrijfster Corien van Zweden borstkanker wordt geconstateerd, zit haar oudste dochter in de brugklas. Al snel blijkt dat deze nieuwe klas een ‘kankerklas’ is: vijf van de tweeën twintig leerlingen hebben een ouder met kanker. Een bizarre situatie, die de getroffen ouders en hun kinderen tot lotgenoten maakt. En die ongewild tot vergelijken aanzet. Wat richt kanker in al die gezinnen aan? Hoe gaan de andere ouders met hun ziekte om? Wat verandert er in hun leven? En: wat denken de kinderen – alle vijf aan het begin van hun puberteit – ervan?

Kankerklas biedt houvast en herkenning voor iedereen die met kanker te maken heeft.

5 reacties op “Boek ‘Kankerklas’”

 1. Esther schreef:

  Je blog ziet er nu supergoed uit en je bent geen evenement meer 😛

 2. irmamulder schreef:

  Dit boek ga ik zeker lezen. Dank voor de tip :-).

 3. hendrike schreef:

  ik schrijf hem op!

 4. Corien van Zweden schreef:

  Dank je wel, Merel Hennink, voor de mooie woorden over mijn boek Kankerklas. Ik heb de link naar je blog gedeeld op mijn FB pagina facebook.com/kankerklas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.