Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Wanneer uw medicijnen tegen de ROS1+ longkanker niet meer goed werken of de longkanker is gegroeid, neemt uw arts tijdens een punctie in uw eigen ziekenhuis weefsel of longvocht af.

Als u mee wilt doen aan ons medisch-wetenschappelijke onderzoek naar ROS1+ longkanker, neemt uw arts tijdens deze punctie extra weefsel of longvocht af. Dit extra weefsel of longvocht kunnen onderzoekers van het OncoLifeS project in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gebruiken voor celkweekonderzoeken. Lees de informatie goed door voordat u een beslissing neemt. Meedoen is vrijwillig.  Neem voor meer informatie contact op met mailto:ros1@long.umcg.nl. Of Met Merel Hennink via steun@stichtingmerelswereld.nl

Waarom, wie, wat en hoe

Waarom:

We willen graag beter begrijpen hoe de ROS1+ longkanker werkt en hoe we behandelingen kunnen verbeteren. Omdat ROS1+ longkanker erg zeldzaam is, moeten we de handen ineen slaan en samen zoveel mogelijk mensen bereiken die eventueel willen helpen met medisch-wetenschappelijk onderzoek. Met de hulp van zo veel mogelijk ROS1-ders kunnen we meer onderzoek doen en op die manier de behandeling en prognose verbeteren.

Wie:

Mensen met de diagnose ROS1+ longkanker worden vaak behandeld met doelgerichte therapie. Een andere naam hiervoor is ‘TKI’. TKI is de medische naam voor het afremmen van het specifieke onderdeel van de kankercellen. TKI staat voor: tyrosine kinase inhibitor. Hiermee wordt ook de remmer bedoeld. De kankercellen reageren in het begin meestal op de doelgerichte therapie. De groei van de kankercellen neemt af, of stopt helemaal. Helaas voor de meeste mensen kan de werking van het medicijn minder worden. De kankercellen gaan dan weer groeien. De kankercellen zijn dan resistent geworden voor het medicijn. Als het kan, krijgt u een andere remmer voorgeschreven. Het is dan eerst nodig om opnieuw DNA-onderzoek te doen. Hiervoor gebruikt de arts weefsel of longvocht van de tumor. U krijgt een nieuwe punctie om dit materiaal af te nemen.

Voor het medisch-wetenschappelijk onderzoek willen we graag weefsel of longvocht dat tijdens dat onderzoek extra kan worden afgenomen. Overweeg of u dit extra materiaal wilt doneren aan OncoLifeS in het UMCG voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. Het is geheel aan u of u mee wilt doen. Donatie is geheel vrijwillig.

Wat:

De tumorcellen die worden verkregen uit een biopsie, pleuravocht of uit longweefsel verkregen bij een operatie willen we gebruiken om een celcultuur te maken. Bij een celcultuur laten we cellen buiten het lichaam groeien in het laboratorium. Hierdoor kunnen we beter begrijpen hoe de tumorcellen met de ROS1 fusie zich ontwikkelen. Het is een veelbelovende methode om te ontdekken hoe de tumorcellen met de ROS1 fusie zich gedragen en voor de ontwikkeling van nieuwe doelgerichte medicijnen. De donatie heeft geen invloed op uw eigen behandeling. We gebruiken de cellen om medisch-wetenschappelijk onderzoek te doen en om hopelijk in de toekomst andere mensen te helpen.

Hoe:

Voorafgaand aan uw biopsie, longvochtafname of operatie, ontvangt u een medische kit die u op de dag van het onderzoek meeneemt naar het ziekenhuis. Zorg ervoor dat u de bewaarinstructies van de medische kit volgt.

De medische kit voor een biopsie of operatie bevat:

– Buisje met vloeistof om het biopt of het weefsel in te doen;
– Koelelementen;
– Retour verzendlabel;
– Instructies voor uw arts;
– Instructies voor het terugsturen van de kit naar het UMCG.

De medische kit voor het longvocht bevat:

– Een leeg buisje om het longvocht in te doen;
– Koelelementen;
– Retour verzendlabel;
– Instructies voor uw arts;
– Instructies voor het terugsturen van de kit naar het UMCG.

Zodra het weefsel of longvocht is verzameld, zorgen wij ervoor dat er een koerier bij uw ziekenhuis klaarstaat om de kit terug te sturen naar het UMCG. Hierdoor heeft u of uw behandeld ziekenhuis geen kosten.

Persbericht

Groningse stichting initieert Europees patiënt-gedreven onderzoek naar longkanker
Stichting Merels Wereld uit Groningen start samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Hanzehogeschool Groningen (HG) een Europabreed wetenschappelijk onderzoek naar een zeldzame vorm van longkanker (de ROS1+ longkanker). Vanwege de zeldzaamheid is het belangrijk dat krachten gebundeld worden om meer te weten te komen over deze vorm van longkanker.
Het initiatief is bijzonder, omdat het patiënt-gedreven is. Dat wil zeggen dat de patiënt mede aan het roer staat in zijn of haar behandeling of onderzoek. Door zelf het initiatief te nemen om onderzoek te bevorderen kunnen overlevingskansen worden vergroot. In de Verenigde Staten is patiënt-gedreven onderzoek al langer in opkomst en ook in Europa komt het steeds vaker voor.
Via contacten van stichting Merels Wereld (opgericht door Merel Hennink die zelf lijdt aan deze zeldzame vorm van longkanker) met de HG en het UMCG is er nu een groot gezamenlijk onderzoeksprogramma opgezet. Deze unieke samenwerking tussen de Groningse kennisinstellingen en een particuliere Groningse stichting zorgt ervoor dat de cirkel rond is. In het onderzoek wordt vanuit de ziektevorm op diverse niveaus kennis opgedaan om verbeteringen in behandelmethoden mogelijk te maken. Stichting Merels Wereld financiert een deel van het onderzoek vanuit donaties.
Onderzoek
Op de Hanzehogeschool zijn onderzoekers en studenten aan het werk in cel modelsystemen, waarin het ontstaan van resistentie bij ROS1-fusie onderzocht wordt. In het UMCG worden stukjes tumor van mensen met de ROS1+ longkanker onderzocht en worden eveneens de effecten van verschillende medicijnen getest. Resultaten worden over en weer gedeeld en gebruikt om nieuwe inzichten te genereren. Wat het onderzoek uniek maakt is dat Europese inwoners met de ROS1+ longkanker actief kunnen bijdragen in het onderzoek door kosteloos eigen weefsel of longvocht op te sturen naar het UMCG. En juist dit logistieke proces wordt mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit de stichting.
Meer over Stichting Merels Wereld
Stichting Merels Wereld is opgericht door Merel Hennink. Zij kreeg in november 2014 (destijds 46 jaar, echtgenote en moeder van twee kinderen) te horen dat ze uitgezaaide longkanker had. Niet meer te genezen. Mensen met deze zeldzame vorm van longkanker (ROS1ders genoemd) hebben zich internationaal georganiseerd, waarbij Merel een actieve rol heeft richting landelijke en Europese patiëntenorganisaties. Vanuit verschillende activiteiten zamelt zij samen met vrijwilligers geld in voor haar stichting. Doel van de stichting is om enerzijds bekendheid te creëren omtrent de ROS1+ longkanker en anderzijds om bij te dragen aan een betere overleving en kwaliteit van leven voor mensen met deze vorm van longkanker.

Meer over de ROS1+ longkanker
De ROS1+ longkanker is een vorm van longkanker die veroorzaakt wordt door een foutje (mutatie) in het menselijk DNA. In 2012 werd de mutatie voor het eerst vastgesteld en jaarlijks krijgen ongeveer 40 mensen in Nederland de diagnose. Het betreffen vaak relatief jonge mensen met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar, die niet roken.